Syömishäiriöt voidaan jakaa neljään päätyyppiin, joilla on variaatioita. Päätyypit ovat anoreksia, bulimia, BED (Binge Eating Disorder) ja ortoreksia. Syömishäiriöiden hoitomuotoina käytetään tyypillisesti kognitiivista psykoterapiaa, psykodynaamista terapiaa, perheterapiaa tai ryhmäterapiaa. Lääkäri tarkkailee potilaan terveydentilan kehittymistä terapiajakson ajan.
Anoreksialla tarkoitetaan sairaalloista halua laihtua (laihtumishäiriö). Siihen liittyy usein masennusta ja ahdistuneisuutta. Anoreksiaa sairastava syö hyvin vähän tai muuten rajoittaa energiansaantinsa minimiin, sekä liikkuu paljon. Tavallisimmin anoreksiaan sairastunut nuori on 12–20-vuotias. Anoreksiaa sairastaa noin 1–5 % väestöstä.
Bulimia on ahmimishäiriö, jossa toistuviin ahmimiskohtauksiin liittyy tyhjennysvaihe. Bulimiaan sairastutaan tavallisimmin teini-iän viimeisinä vuosina tai nuorella aikuisiällä. Bulimiaa on arvioitu sairastavan noin 1–3 % naisista, miehistä prosentuaalisesti pienempi osa. Bulimia voi anoreksiaa helpommin jäädä myös huomaamatta. Monet bulimian komplikaatioista liittyvät toistuvaan oksenteluun. Monesti bulimiaan kuuluu liitännäissairauksina masennusta ja ahdistuneisuutta.
BED on vähän tunnettu ahmimishäiriö, jossa ihminen ahmii suuria määriä ruokaa oksentamatta tätä ruokailunsa päätteeksi.
Ortoreksialla tarkoitetaan häiriötä, jossa henkilö säätelee ja rajoittaa syömistään kohtuuttomasti pyrkiessään ravinnon terveellisyyteen.
Vastaanotto:
Valtakatu 6, Pori
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, lapset, nuoret
Kela-oikeudet:
perheterapia, vanhempien ohjaus
Suuntaus:
perheterapia
Koulutus:
kriisi- ja traumatyön vertaiskonsultti, eroseminaariohjaaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, Vuorovaikutteinen kehityspsykoterapia, johtamisen erikoisammattitutkinto, lastensuojelun edunvalvoja, perheterapeutti ET
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, biologisten vanhempien tuki sijaishuollossa, dissosiaatio, eroterapia, integratiivinen psykoterapia, kriisi- ja traumaterapia, kriisi- ja tukikeskustelut, lapsettomuus, masennus, monikulttuurisuus, narsismi - rikotusta eheäksi, olemisen ja elämän pohdinta, parisuhdeterapia, perheväkivalta, purkukeskustelu, sateenkaariperheet, sijaisvanhempien tuki, surun käsitteleminen, syömishäiriöt, traumaattiset elämäntilanteet, uusperheet, vanhempainohjaus ja -tuki, vauva- ja pikkulapsiperheet, voimavarakeskeinen terapia
|