Skitsofrenia on ollut pelätty sairaus, johon on liitetty monia perusteettomia ennakkoluuloja. Nykyisin monet skitsofreniaa sairastavat ovat mukana työelämässä. Skitsofrenia on hyvin yksilöllisesti puhkeava ja persoonallisesti koettu sairaus. Useilla skitsofreniaan sairastuneilla on myös takanaan melko pitkä terve elämänjakso ennen sairauden puhkeamista. Ennen sairautta ihminen on kasvanut perheessä, voinut käydä läpi peruskoulutuksen ja opiskella lisää, saanut mahdollisesti työpaikan ja elänyt perhe-elämää.
Psykoterapiassa tuetaan ja vahvistetaan asiakkaan terveitä puolia: hänen minäkuvaansa pyritään jäsentämään ja vahvistamaan samoin kuin etsitään hänen omia voimavarojaan. Näillä keinoilla rakennetaan hänen identiteettiään ja tietoisuuttaan siitä, kuinka oireet ovat vaikuttaneet hänen elämäänsä ja kuinka oireista ja menneisyyden kovista kokemuksista voi päästää irti. Menneisyydestä on mahdollista löytää myös hyviä, elämää eteenpäin vieviä tekijöitä.
Psykoterapeuttinen keskustelu vähentää psykoottisen potilaan ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta. Psykoterapialla saattaa olla mahdollista myös estää tai siirtää psykoosin puhkeaminen.
Vastaanotto:
Yliopistonkatu 38, Jyväskylä
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit
Kela-oikeudet:
perheterapia, vaativa lääkinnällinen kuntoutus, vanhempien ohjaus, yksilöterapia
Suuntaus:
kognitiivinen, perheterapia
Koulutus:
kognitiivinen psykoterapeutti YET, pari- ja perheterapeutti ET, työnohjaaja 2 v, perheterapeutti ET
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, fobiat, haastava käyttäytyminen, hengelliset asiat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kognitiivinen psykoterapia, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, nuorisoterapia, nuoruusikäisten psykoterapia, olemisen ja elämän pohdinta, pakko-oireinen häiriö OCD, parisuhdeterapia, perheterapia, post-traumaterapia, riippuvuudet, skeematerapia, skitsofrenia, sosiaalisten tilanteiden pelko, sovellettu rentoutus, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, ura- ja ammattivalinnat, uusperheet
|