Psykodynaamisen terapian lähestymistavan lähtökohtana on ajatus mielen rakentumisesta vuorovaikutuksellisena kehitysprosessina niistä subjektiivisista kokemuksista, jotka ovat syntyneet varhaisissa vuorovaikutussuhteissa. Psyykkinen ja usein myös somaattinen kärsimys voidaan tältä pohjalta nähdä viitteenä kehityksellisestä häiriöstä, joka näyttäytyy myös psykoterapeuttisessa vuorovaikutusprosessissa. Häiriön tai vääristymän tultua tunnistetuksi psyykkisten rakenteiden uudelleen muotoutuminen tulee mahdolliseksi tämän vuorovaikutussuhteen avulla.
Psykoterapeuttisen hoitosuhteen turvin voidaan käydä läpi kokemuksia, jotka ovat ylittäneet silloisen vastaanotto- ja sietokyvyn ja joiden kokemusten suhteen on jääty liian yksin. Hoitosuhteessa on mahdollisuus liittää nämä poissuljetut puolet oman minuuden piiriin ja eheytyä. Psykodynaamisen psykoterapian tavoitteena on potilaan itseymmärryksen syventäminen.
Lasten ja nuorten psykoanalyyttisen hoidon tavoitteena on auttaa poistamaan sisäisiä kehityksen estymiä ja auttaa omien yksilöllisten voimavarojen löytämisessä ja käyttämisessä.
Psykodynaaminen psykoterapia voi olla kestoltaan lyhyttä (n. 20 kertaa) - tai pitkää (1-3 vuotta). Tavallisesti se on tiheydeltään 1-3 kertaa viikossa tapahtuvaa.