Hoito voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen:
Aloitusvaiheen tärkeä tehtävä on luoda turvallisuuden tunne sekä terapian ulkopuolella että terapiasuhteessa ja terapiatilanteessa. Asiakkaan täytyy tuntea, että edes jotenkin kykenee hallitsemaan sisäistä maailmaansa. Etsitään resursseja ja vahvistetaan niitä. Aikaa tähän voi kulua 5-10 istuntoa tai joskus jopa 2-3 vuotta.
Trauma kohdataan uudelleen, jolloin huomio kiinnitetään turvalliseen muistamiseen. Autetaan asiakasta rekonstruoimaan traumamateriaali siten, että siitä voidaan keskustella ja se voidaan liittää uudelleen persoonallisuuteen. Apuna voidaan käyttää traumaterapiatekniikoita.
Henkilön omat selviytymiskeinot ja voimavarat saadaan käyttöön, luodaan uusi uskomusjärjestelmä sekä kehitetään sosiaalisia taitoja ja emotionaalista läheisyyttä. Uhrista tulee selviytyjä ja hän kokee sisäistä kypsymistä. Katse suunnataan kohti tulevaisuutta. Terapiaprosessi päätetään.
Fokusoitu kriisiterapia on yleensä lyhytterapiaa, jonka kesto määritellään yhdessä etukäteen. Hoidon kesto on yleensä korkeintaan 6-8 kuukautta ja sille sovitaan yhdessä tavoitteet. Traumapsykoterapia saattaa kestää vuosia ja on tavallisesti tiheydeltään ensimmäisinä vuosina kaksi kertaa tai useammin viikossa. Hoidon kesto on useimmiten suhteessa traumatisoivien tapahtumien kestoon ja vakavuuteen. Kriisi- ja traumaterapiaan on mahdollista saada Kela-korvausta ja joissakin tapauksissa korvauksia vakuutusyhtiöiltä tai vahingon aiheuttajalta.
Asiakaspalvelumme neuvoo maksutta ajanvarausten, Kela-korvausten sekä terapiamuodon ja terapeutin valinnan kysymyksissä. Terapeuttien ammatillista neuvontaa saa verkkoneuvontapalvelusta tai varaamalla ajan vastaanotolle.