Kaksisuuntainen mielialahäiriö on pitkäaikainen mielenterveyden häiriö, jossa esiintyy vaihtelevasti eriasteisia masennus- ja maniakausia tai sekamuotoisia sairausjaksoja ja vähäoireisia tai oireettomia välivaiheita. Yliaktiivisuus- eli maaninen vaihe alkaa usein äkillisesti ja kestää kahdesta viikosta viiteen kuukauteen. Masennusvaiheet kestävät keskimäärin noin kuusi kuukautta, mutta vanhuksia lukuun ottamatta harvoin yli vuoden.
Maniavaiheessa ja sen lievemmässä muodossa hypomaniassa mieliala kohoaa liiallisesti tai muuttuu kiihtyneeksi ja ärtyneeksi. Myös puheliaisuus lisääntyy ja unen tarve vähenee, ajatustoiminta kiihtyy, toimeliaisuus ja fyysinen rauhattomuus lisääntyvät. Lievän yliaktiivisuuden ja erityisesti maniajaksojen aikana saatetaan käyttäytyä uhkarohkeasti, esimerkiksi hakeutua harkitsemattomiin ihmissuhteisiin tai käyttäytyä liikenteessä muista piittaamatta, käyttää päihteitä holtittomasti tai olla talousasioissa harkitsemattomia. Maniassa toimintakyky laskee, mutta suuruuskuvitelmat pyörivät ajatuksissa.
Puhjettuaan kaksisuuntainen mielialahäiriö on krooninen sairaus, johon yleensä liittyy uusiutuvia sairausjaksoja, joiden välilläkin on usein oireita. Hypomaniaan ei liity merkittävää työ- ja toimintakyvyn laskua. Masennusvaiheessa sairastuneella on huomattava riski itsetuhoiseen käyttäytymiseen.
Tyypin I kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä esiintyy masennustiloja ja manioita tai sekamuotoisia jaksoja. Harvinaisessa muodossa on todettavissa vain toistuvia manioita.
Tyypin II kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä on masennustiloja ja lieviä yliaktiivisuusvaiheita eli hypomanioita. Yksikin mania muuttaa diagnoosin tyypiksi I.
Sekamuotoiselle jaksolle on tyypillistä, että hypomaaniset, maaniset ja masennusoireet esiintyvät samanaikaisesti tai vaihtelevat hyvin tiheästi. Aiemmin on ollut ainakin yksi mielialahäiriön jakso, ja ajankohtaisen jakson aikana sekä maanisia että masennusoireita on esiintynyt suurimman osan aikaa vähintään kahden viikon ajan.
Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastutaan yleensä nuorena aikuisena, mutta sairastumisikä voi vaihdella lapsuudesta vanhuuteen.
Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavista vain harva hakee itselleen hoitoa sairauden alkuvaiheessa, lievän yliaktiivisuuden eli hypomanian vuoksi ei juuri kukaan. Vasta vakava ja pitkäkestoinen masennustila aiheuttaa niin suurta kärsimystä, että siihen haetaan hoitoa.
Manian aikana hoitoon tullaan toisten aloitteesta ja usein myös omasta tahdosta riippumatta. Ainakin osalla sairastuneista unen puute altistaa manialle. Stressaavat elämäntapahtumat saattavat lisätä uuden sairausvaiheen riskiä.
Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön voi liittyä vaikeuksia toiminnanohjauksessa sekä kielellisen muistin häiriöitä. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön lisäksi saattaa puhjeta samanaikaisesti myös jokin muu psykiatrinen sairaus, kuten ahdistuneisuushäiriö, paniikkihäiriö, alkoholiriippuvuus, syömishäiriö tai jokin muu persoonallisuushäiriö.
Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla on keskimääräistä enemmän ruumiillisia sairauksia. Merkittävimpiä oheissairauksia ovat tyypin 2 diabetes ja verenkiertoelinten sairaudet; ja kuolleisuus verenkiertoelinten sairauksiin onkin lähes kaksinkertainen muuhun väestöön verrattuna.
On tärkeää selvittää, onko kyse kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä vai pelkästään masennuksesta. Jos kaksisuuntaista mielialahäiriötä hoidetaan pelkästään masennuslääkkeellä, voi masennus kääntyä maniaksi tai taudinkuva muuttuu tiheäjaksoiseksi.
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön erottaminen tavallisesta masennuksesta on vaikeaa etenkin silloin, kun kaksisuuntainen mielialahäiriö alkaa masennusjaksolla. Tieto lähisukulaisen kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä saattaa auttaa oikeaan päätelmään. Viive oireiden alkamisesta oikeaan diagnoosiin on keskimäärin kahdeksan vuotta.
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoito on joko akuuttihoitoa tai ylläpitohoitoa. Akuuttihoidon tavoitteena on oireettomuus.
Ylläpitohoito alkaa, kun oireita ei enää ole tai ne ovat lieviä ja ohimeneviä. Ylläpitohoidon tavoitteena on estää mielialahäiriöjaksojen uusiutuminen. Taudin uusien pahenemisvaiheiden estämiseksi tarvitaan siis yleensä jatkuvaa lääkitystä ja seurantatapaamisissa arvioidaan hoidon tehoa ja mielialapäiväkirjan avulla mielialojen vaihtelua.
Hoidon perustan muodostavat mielialaa tasaavat lääkkeet ja toisen polven psykoosilääkkeet. Mielialaa tasaavia lääkkeitä ovat litiumin lisäksi muun muassa valproaatti, lamotrigiini ja karbamatsepiini, joita käytettään myös epilepsian hoidossa. Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä tarvitaan yleensä jatkuvaa lääkitystä. Sitoutuminen lääkehoitoon on tärkeää, koska huono sitoutuminen lääkehoitoon lisää sairaalahoitoa.
Psykoterapeuttisessa hoidossa tuetaan, sitoutetaan lääkehoitoon ja pyritään tunnistamaan mielialajaksot mahdollisimman varhain. Sairaus on raskas sekä sairastuneelle itselleen että lähimmäisille, joten on tärkeää lievittää potilaan ja hänen omaistensa vaikeuksia sopeutua sairauteen.
Tyypin I kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyy huomattava perinnöllinen alttius. Myös tyypin II kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyy perinnöllistä alttiutta. Stressaavat elämäntapahtumat saattavat lisätä uuden sairausvaiheen riskiä. Ainakin osalla sairastuneista unen puute altistaa manialle.
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
ryhmäterapia, vaativa lääkinnällinen kuntoutus, vanhempien ohjaus
Suuntaus:
psykodynaaminen
Koulutus:
psykoterapeutti ET, sosiaalikasvattaja, kriisi-ja traumatyön perusteet, masennuksen ryhmämuotoinen hoito, mielisairaanhoitaja, emotionaalisen trauman hoito (5pvä), vuorovaikutuksen hoito, pariterapia
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, biologisten vanhempien tuki sijaishuollossa, dissosiaatio, fobiat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, olemisen ja elämän pohdinta, päihdehoito, peliriippuvuus, psykoanalyyttinen psykoterapia, psykodynaaminen terapia, riippuvuudet, ryhmäterapia, sijaisvanhempien tuki, skeematerapia, skitsofrenia, sosiaalisten tilanteiden pelko, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, vanhempainohjaus ja -tuki, vauva- ja pikkulapsiperheet
|
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
suomi, viro
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
perheterapia, vaativa lääkinnällinen kuntoutus, vanhempien ohjaus
Suuntaus:
perheterapia, ratkaisukeskeinen
Koulutus:
hypnoterapeutti, kehitysvammaisten ohjaaja, NLP master, psykiatrisen hoidon erikoisammattitutkinto, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, ratkaisukeskeinen terapeutti, suggestoterapeutti, työnohjaajakoulutus (ratkaisukeskeinen YET), työnohjaajakoulutus TaY 2v., vaikeasti vammaiset, yrittäjän ammattitutkinto, HOT/ACT peruskurssi, johtamisen erikoisammattitutkinto, perheterapeutti ET, erikoistunut varhaisnuorten ja nuorten aikuisten hoitoihin, nuorten käytöshäiriöiden hoito
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, biologisten vanhempien tuki sijaishuollossa, fobiat, haastava käyttäytyminen, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kriisi- ja tukikeskustelut, krooninen kipu, masennus, muistisairaudet, NLP, olemisen ja elämän pohdinta, päihdehoito, pakko-oireinen häiriö OCD, parisuhdeterapia, perheterapia, perheväkivalta, rentoutus, seksuaaliterapia, skeematerapia, skitsofrenia, sosiaalisten tilanteiden pelko, sovittelu ristiriitatilanteissa, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, ura- ja ammattivalinnat, vanhempainohjaus ja -tuki, voimavarakeskeinen terapia
|
||||
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit
Kela-oikeudet:
vaativa lääkinnällinen kuntoutus, vanhempien ohjaus, yksilöterapia
Suuntaus:
kriisi- ja traumaterapia
Koulutus:
kriisi- ja traumaterapeutti ET, psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitaja, traumapsykoterapeutti VET
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, EMDR-terapia, fobiat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, keskittymis- ja tarkkaavaisuushäiriöt, kriisi- ja traumaterapia, kriisi- ja tukikeskustelut, krooninen kipu, masennus, mindfulness, narsismi - rikotusta eheäksi, nuorisoterapia, pakko-oireinen häiriö OCD, parisuhdeterapia, post-traumaterapia, rentoutus, sosiaalisten tilanteiden pelko, sovellettu rentoutus, surun käsitteleminen, syömishäiriöt, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, unettomuuden lääkkeetön hoito
|
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
perheterapia, vanhempien ohjaus
Suuntaus:
perheterapia
Koulutus:
kasvatus- ja perheneuvonnan erikoistumiskoulutus, kognitiiviset metodit, mielialaryhmien ohjaus, mielisairaanhoitaja, psykoedukatiivinen perhetyö, ryhmätyökoulutus 3,5v., sosiaaliturva- ja kuntoutusasiat, työkyvynarviointi, perheterapeutti ET, psykodraamaterapeutti, vuorovaikutuksen hoito, sosiaalityöntekijä
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, fobiat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, olemisen ja elämän pohdinta, päihdehoito, parisuhdeterapia, perheterapia, psykodraama, sosiaalisten tilanteiden pelko, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, ura- ja ammattivalinnat, vanhempainohjaus ja -tuki
|
||||
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
englanti, suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret
Kela-oikeudet:
toistaiseksi ei mahdollisuutta ottaa uusia kela-asiakkaita, vaativa lääkinnällinen kuntoutus, yksilöterapia
Suuntaus:
ratkaisukeskeinen
Koulutus:
psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitaja, psykoterapeutti YET
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, fobiat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, nuorisoterapia, pakko-oireinen häiriö OCD, skitsofrenia, sosiaalisten tilanteiden pelko, surun käsitteleminen, syömishäiriöt, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, voimavarakeskeinen terapia
|
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
perheterapia, vanhempien ohjaus
Suuntaus:
perheterapia
Koulutus:
pari- ja perheterapeutti ET, sosionomi
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, biologisten vanhempien tuki sijaishuollossa, dissosiaatio, eroterapia, haastava käyttäytyminen, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, olemisen ja elämän pohdinta, päihdehoito, painonhallinta, parisuhdeterapia, peliriippuvuus, perheterapia, riippuvuudet, sijaisvanhempien tuki, syömishäiriöt, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, uusperheet, vauva- ja pikkulapsiperheet
|
||||
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
englanti, ruotsi, suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
yksilöterapia
Suuntaus:
ratkaisukeskeinen
Koulutus:
ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ET, sosiaalipsykologi, yhteiskuntatieteiden maisteri, emotionaalisen trauman hoito (5pvä)
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, defusing, dissosiaatio, eroterapia, fobiat, hengelliset asiat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, nuorisoterapia, olemisen ja elämän pohdinta, parisuhdeterapia, purkukeskustelu, sateenkaariperheet, sijaisvanhempien tuki, skitsofrenia, sosiaalisten tilanteiden pelko, surun käsitteleminen, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, vanhempainohjaus ja -tuki
|
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret
Kela-oikeudet:
toistaiseksi ei mahdollisuutta ottaa uusia kela-asiakkaita, vaativa lääkinnällinen kuntoutus, yksilöterapia
Suuntaus:
ratkaisukeskeinen
Koulutus:
Psykoterapeutti ET, päihdetyön ammatilliset erikoistumisopinnot, psykiatrinen sairaanhoitaja, Sos. ja terveydenhuollon kehittämisen ja johtamisen erikoistumisopinnot, mielenterveyshoitaja
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, eroterapia, fobiat, hengelliset asiat, ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, olemisen ja elämän pohdinta, päihdehoito, painonhallinta, pakko-oireinen häiriö OCD, peliriippuvuus, purkukeskustelu, riippuvuudet, sosiaalisten tilanteiden pelko, surun käsitteleminen, suuttumuksen hallinta, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, uusperheet, voimavarakeskeinen terapia
|
||||
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, parit
Kela-oikeudet:
vaativa lääkinnällinen kuntoutus, yksilöterapia
Suuntaus:
kognitiivinen
Koulutus:
psykologi, ammatillinen opettajan tutkinto, työnohjaaja
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, fobiat, ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kognitiivinen käyttäytymisterapia, kognitiivinen psykoterapia, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, sosiaalisten tilanteiden pelko, syömishäiriöt, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, unettomuuden lääkkeetön hoito
|
Vastaanotto:
Tullikatu 6, Tampere
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset
Kela-oikeudet:
toistaiseksi ei mahdollisuutta ottaa uusia kela-asiakkaita, yksilöterapia
Suuntaus:
psykoanalyyttinen
Koulutus:
psykoanalyyttinen psykoterapeutti ET, terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, sairaanhoitaja AMK
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kehitysvammaisuus, omaishoitajuus, kriisi- ja tukikeskustelut, masennus, olemisen ja elämän pohdinta, psykoanalyyttinen psykoterapia, sosiaalisten tilanteiden pelko, surun käsitteleminen, työuupumus, unettomuuden lääkkeetön hoito
|
||||