Joskus ihmiset käyttäytyvät niin, että heidät koetaan uhaksi ympäristölleen perheessä, hoitopaikassa tms. Haasteellisen käyttäytymisen syitä on monia: ihmisellä voi olla jokin mielenterveydellinen sairaus tai vanhuuden myötä tullut sairaus. Neuropsykiatrinen sairaus, joka voi olla syntynnynäinen tai myöhemmällä iällä tullut esim. onnettomuuden seuraus, voi aiheuttaa haastavaa käyttäytymistä.
Haastavalla käytöksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa toisen ihmisen käytös koetaan pelottavana uhkana ympäristössä. Tällainen henkilö voi tunnepurkauksessaan vahingoittaa myös itseään vakavasti, koska aivotumakkeiden välillä tapahtuvaa viestintä, ei toimi normaaliin tapaan ja ihmisen kipukynnys voi olla hyvinkin korkea. Esim. viiltelyn avulla ihminen pyrkii välttämään jotain tunnetta.
Kun elämme ympäristössä yhdessä ihmisen kanssa, jolla on ongelmia hallitakäyttäytymistään, meidän täytyy oppia tietämään ja tunnistamaan, mitä ihmisen mielessä tapahtuu, miten hän reagoi tapahtumiin, stressiin, kehon kieleen, ilmeisiin tai ääniin ympäristössään.
Pitkäjänteisellä psykoterapialla, johon on yhdistetty vahva ohjauksellinen sekä käytännön tuki, yhdessä asiakkaan elinympäristöön kuuluvien muiden henkilöisen kanssa, saavutetaan tuloksia, joissa asiakas oppii hillitsemään käytöstään sekä tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan paremmin.
Haastava käytös ei anna asiakkaalle vapaa korttia elämästä ja sen normaaliseista, hyväksytyistä säännöistä, joten myös asiakkaan oma vastuu kuntoutumisesta on merkittävä.
Tietyt käyttäytymispiirteet eivät ole aina haastavaa käytöstä esim. Aspergerin tai Touretten kaltaiset oireet, kuten jatkuva liikkeellä olo, käsien taputtelu, äännähdykset, ne ovat oireiden ominaispiirteitä ja kuuluvat sairauden kuvaan, eivätkä aiheuta varsinaista uhkaa tai haittaa muille.
Vastaanotto:
Rantakatu 16, 67100 Kokkola
Palvelukielet:
englanti, suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, lapset, nuoret, parit, perheet
Kela-oikeudet:
perheterapia
Suuntaus:
neuropsykiatriset häiriöt, perheterapia
Koulutus:
neuropsykiatrinen valmentaja, psykiatrian sairaanhoitaja
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, biologisten vanhempien tuki sijaishuollossa, eroterapia, fobiat, haastava käyttäytyminen, keskittymis- ja tarkkaavaisuushäiriöt, kriisi- ja tukikeskustelut, lapsettomuus, masennus, monikulttuurisuus, nuorisoterapia, olemisen ja elämän pohdinta, parisuhdeterapia, perheterapia, perheväkivalta, sateenkaariperheet, sijaisvanhempien tuki, sosiaalisten tilanteiden pelko, sovittelu ristiriitatilanteissa, surun käsitteleminen, traumaattiset elämäntilanteet, työssäjaksaminen, työuupumus, uusperheet, vanhempainohjaus ja -tuki, vauva- ja pikkulapsiperheet
|