Normaali pelko estää tekemästä uhkarohkeita asioita, mutta vaikea-asteinen rajoittaa toimintakykyä ja arkea. Liiallinen pelko/korostunut pelokkuus voi olla myös epämääräistä, jolloin puhutaan ahdistuksesta: henkilö tuntee epämiellyttävän olon, mutta tunne ei kohdistu tiettyyn asiaan tai tilanteeseen.
Fobia on johonkin tilanteeseen liittyvä yliaktiivinen, suhteeton pelko tai kammo, joka johtaa ko. tilanteen välttämiseen ja siten rajoittaa fobiaa potevan henkilön elämää. Fobia voi muuttua paniikkihäiriöksi, jolloin henkilö reagoi ilman ulkoista vaaratilannetta ja tuntee pelkotilaan liittyviä fyysisiä oireita ja saattaa pelätä hajoavansa, pirstaloituvansa. Varsinaisia fobioita ovat ns. määräkohtaiset pelot, joiden tyypillisiä aiheuttajia ovat korkeat paikat, pimeä ja suljettu tila, käärmeet ja hyönteiset.
Lieväasteisina erilaiset pelot ovat hyvin yleisiä erityisesti lapsuudessa, mutta myös aikuisilla. Lähes puolet ihmisistä on kärsinyt jostain pelosta elämänsä aikana. Noin 10 % aikuisista kärsii jostakin pelosta siinä määrin, että se tavalla tai toisella haittaa elämää tai toimintakykyä. Suurella osalla voimakkaista peloista kärsivillä pelot ovat etenkin ilman hoitoa vuosikautisia tai jopa elinikäisiä. Suurin osa fobioista kärsivistä henkilöistä kärsii useammasta erillisestä pelosta ja vain vähemmistöllä on vain yksi määräkohteinen pelko.
Yleensä pelko-oireita hoidetaan nykyhetkeen keskittyvillä lyhytterapioilla, joiden tavoitteena on harjoittaa potilasta muuttamaan käyttäytymistään. Suora altistamisen pelon kohteelle on tehokkain yksittäisen fobian hoitomenetelmä: henkilö saatetaan asteittain, turvallisissa olosuhteissa kohtaamaan pelon aiheuttaja ja muuttamaan käyttäytymistään pelkotilanteissa.
Nelonen esittää kevään 2017 aikana yhteistyössä Psykoterapiakeskus Vastaamon asiantuntijoiden kanssa tuotetun kymmenosaisen televisiosarjan Kummalliset kammot, joka kertoo fobioista ja niiden hoitamisesta.
Vastaanotto:
Kauppakatu 27 B, 80100 Joensuu
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, lapset, nuoret
Kela-oikeudet:
toistaiseksi ei mahdollisuutta ottaa uusia kela-asiakkaita, vanhempien ohjaus, yksilöterapia
Suuntaus:
kognitiivinen
Koulutus:
kognitiivinen psykoterapeutti YET (lapset, nuoret, aikuiset), ryhmäterapian perusteet, sairaanhoitaja AMK
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, altistushoidot, fobiat, keskittymis- ja tarkkaavaisuushäiriöt, kognitiivinen psykoterapia, kriisi- ja traumaterapia, kriisi- ja tukikeskustelut, lyhyet konsultaatiot, masennus, nuoruusikäisten psykoterapia, pakko-oireinen häiriö OCD, rentoutus, riippuvuudet, sijaisvanhempien tuki, sosiaalisten tilanteiden pelko, sovellettu rentoutus, surun käsitteleminen, suuttumuksen hallinta, syömishäiriöt, traumaattiset elämäntilanteet, vanhempainohjaus ja -tuki
|
Vastaanotto:
Kauppakatu 27 B, 80100 Joensuu
Palvelukielet:
suomi
Kohderyhmä:
aikuiset, nuoret
Kela-oikeudet:
toistaiseksi ei mahdollisuutta ottaa uusia kela-asiakkaita, vanhempien ohjaus, yksilöterapia
Suuntaus:
ratkaisukeskeinen
Koulutus:
ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ET, psykiatrinen sairaanhoitaja, työnohjaaja 2 v, yhteisöhoito, Kognitiivisen käyttäytymisterapian johdantokoulutus, Kriisi-interventiokoulutus, psykoosien ensioireet
Kokemus:
ahdistuneisuushäiriöt, altistushoidot, dissosiaatio, fobiat, ikääntymisen ja eläköitymisen ongelmat, kaksisuuntainen mielialahäiriö, kognitiiviset menetelmät, kriisi- ja tukikeskustelut, lyhyet konsultaatiot, masennus, olemisen ja elämän pohdinta, painonhallinta, pakko-oireinen häiriö OCD, purkukeskustelu, rentoutus, skitsofrenia, sosiaalisten tilanteiden pelko, sovellettu rentoutus, surun käsitteleminen, syömishäiriöt, työssäjaksaminen, työuupumus, voimaannuttava lyhytterapia, voimavarakeskeinen terapia
|
||||