Apua ahdistuneisuuteen, pelkoihin ja jännittyneisyyteen
Ahdistuneisuushäiriöiksi kutsutaan psykiatrisia häiriöitä, joissa keskeisiä oireita ovat ahdistuneisuus, jännittyneisyys ja pelko. Ahdistuneisuushäiriöllä tarkoitetaan pitkään jatkunutta, tilanteeseen nähden liiallista ja selvästi normaalia elämää haittaavaa ahdistusta.
TAVOITTEENA HYVÄ MIELI
Ahdistushäiriöiden oireet
Ahdistushäiriöihin liittyy yleensä autonomisen hermoston oireita, joita ovat muun muassa:
hikoilu
sydämentykytys
hengenahdistus
ilman loppumisen tunne
huimaus
pahoinvointi
vatsaoireet
ahdistava tunne rinnassa
tihentynyt virtsaamisen tarve
unettomuus
erektiohäiriö
Ahdistushäiriöiden muodot
Ahdistusneisuushöiriöiden eri muotoja ovat muun muassa:
Yleistynyt ahdistushäiriö: Pitkäaikainen ahdistus, joka ei liity mihinkään tiettyihin olosuhteisiin tai tekijöihin.
Paniikkihäiriö: Vaikeat, toistuvat ahdistuskohtaukset, jotka eivät ainakaan aluksi liity mihinkään tiettyyn tekijään, kuten paikkaan, vaan ovat ennustamattomia.
Sosiaalisten tilanteiden pelko ja muut fobiat: Fobia on pelkoa, jota ihmiset eivät keskimäärin tunne vastaavissa tilanteissa ainakaan yhtä voimakkaana. Se liittyy usein esim. kaupassa tai virastoissa käyntiin, pahimmillaan jopa pihalla käyntiin. Pelko voi liittyä myös sosiaaliseen tilanteeseen tai muiden huomion kohteena olemiseen. Yleensä pelko liittyy tilanteisiin, joissa on ympärillä vieraita ihmisiä. Myös katsekontakti vieraan ihmisen kanssa saattaa johtaa vakavaan pelkotilaan. "Kahvikuppineuroosi" on arki-ilmaisu käsien vapinalle tilanteissa, jossa vaaditaan tarkkuutta ja ihminen on tai kuvittelee olevansa huomion kohteena.
Pakko-oireinen häiriö: Tyypillistä toistuvat pakkoajatukset ja pakkotoiminnot. Pakkoajatukset ovat yllykkeitä, mielikuvia tai ajatuksia, jotka kaavamaisina palaavat yhä uudelleen mieleen. Pakkotoiminnot ovat toimintamalleja, joita toistetaan yhä uudelleen kuin pakotettuna. Käytännössä pakko-ajatukset voivat muodostua mistä vain. Suurin osa oireista on ihmiselle normaaleja ominaisuuksia – pakkoajatuksen niistä tekee se, että ajatukset tai pelot haittaavat jokapäiväistä elämää. Ne ovat kyseiseen tilanteeseen liittyen liian voimakkaita. Erilaisia pakko-ajatuksia ja toimintoja ovat muun muassa:
Likaisuuteen liittyvät pelot ja ajatukset: Ihminen esimerkiksi kokee joka puolella olevan runsaasti bakteereita, pelkää niitä ja pesee itseään jatkuvasti.
Liiallinen huoli omasta terveydestä ja hyvinvoinnista
Seksuaalisuuteen tai aggressiivisuuteen liittyvät pelot, yllykkeet tai ahdistavat mielikuvat
Täsmällisyyden tai symmetrian liiallinen tavoittelu ympäristössä tai itsessä (esimerkiksi puheessa, käytöksessä)
Keskustele nimettömästi psykoterapeutin kanssa verkossa.
Verkkoneuvonta on halvin ja nopein tapa saada psykoterapeutin apua.
Kolmeen kysymyksen ja vastauksen palveluseteli maksaa 59 €. Yhteys on SSL-salattu tietosuojasi varmistamiseksi.