Kiinnostumme toisistamme sekä valitsemme ystäviämme ja partnereitamme persoonallisuuspirteiden perusteella. Persoonallisuuden tasolla toimivat ihmissuhteet koostuvat yhteensopivista kombinaatioista eivätkä pelkästään samankaltaisuuksista. Toinen voi olla dominoivampi sekä puheliaampi ja toinen helposti periksiantava sekä kuunteleva. Toinen osapuoli ei saa kuitenkaan jäädä liikaa toisen varjoon. Myös luottamusta on oltava puolin ja toisin.
Olemalla uteliaita ja tutustumalla toiseen syvemmin, voimme huomata, että jokainen meistä on omalla tavallaan persoonallinen ja kiinnostava. Tärkeintä kuitenkin on, että molemmat osapuolet viihtyvät suhteessa, ei vain toisen, vaan myös itsensä kanssa.
Persoonallisuuspiirteistä muutamat ovat kuitenkin erityisen tärkeässä asemassa ihmissuhteiden onnistumisen kannalta. Mieti, miten alla kuvatut viisi persoonallisuuden piirrettä esiintyvät omissa ihmissuhteissasi, ja oletko tyytyväinen näihin suhteisiisi:
Ulospäinsuuntautuneisuus kehittyy ihmisen kasvuolosuhteiden ollessa turvalliset. Ulospäinsuuntautunut ihminen uskaltaa tehdä aloitteen ja ryhtyä toimeen. Vuorovaikutustilanteissa hän osaa pitää puoliaan. Puolensa pitäminen on tärkeä kyky myös ihmissuhteissa. Ulospäin suuntautunut ihminen tarvitsee kuitenkin myös sopivasti joustavuutta ja periksiantamiskykyä. Joustavuudella tarkoitetaan kykyä liikkua tunneskaalalla toisesta ääripäästä toiseen jumittumatta mihinkään. Joustavuus yhdistettynä ulospäinsuuntautuneisuuteen on ihmissuhteissa paras yhdistelmä. Mikäli joustavuutta löytyy, voi kaksi ujoakin tosin viihtyä hyvin yhdessä.
Uteliaisuuden ja mielikuvituksen puute on yleinen syy parisuhdeongelmiin. Itsekeskeisyyden korostuminen nykypäivän yhteiskunnassa vie meiltä kyvyn kuunnella muita ja uteliaisuuden tutustua sekä eläytyä toiseen henkilöön ja hänen persoonallisuuteensa. Emme opi ymmärtämään toisen tarpeita, unelmia ja odotuksia. Hyvä mielikuvitus ja kyky kuunnella sekä kyky keskustella syvällisesti asioista tuo ihmissuhteisiin vakautta ja turvaa.
Hyvässä ihmissuhteessa ollaan tyytyväisiä myös itseensä ja omiin tunteisiinsa. Ihmissuhteessa voi oppia paljon toisen lisäksi itsestään. Tarvitsemmekin aina toisia ihmisiä peilataksemme itseämme, jotta omakuvamme ei vääristyisi. Omien ja toisen tunteiden huomioiminen ja tunnistaminen vaikuttaa myönteisesti ihmissuhteisiin, jotka parhaimmillaan opettavat joustavuutta ja vastuunottamista vahvistaen emotionaalista tasapainoa synnyttäen positiivisen turvallisuuskokemuksen yksilön elämään.
Sovinnollinen ja rento ihminen on hyvä ystävä tai elämänkumppani. Hän on lämmin, sydämellinen ja ymmärtäväinen muita ihmisiä kohtaan. Hän luottaa ihmisiin ja auttaa muita silloin, kun siihen on mahdollisuus. Hän on valmis kompromisseihin.
Toisten tarpeiden, odotusten ja haaveiden huomioiminen on ihmissuhteissa olennaisen tärkeää. Siksi ihmissuhteissa tarvitaan joustamis- ja kompromissikykyjen lisäksi kykyä eläytyä toisten tilanteiseen ja tuntemuksiin. Empatia on elämän aikana ja varsinkin lapsuusvaiheessa kehittyvä kyky. Jos vanhemmat ovat osoittaneet ymmärrystä vastaten lapsen tarpeisiin tulla kuulluksi ja nähdyksi, parantaa se lapsen kyvykkyyttä ymmärtää aikuisena muita ihmisiä. Eläytymiskyky vahvistaa myös kykyä antaa toiselle anteeksi sekä kykyä käsitellä oman elämän kriisitilanteita.
Persoonallisuustesti Big-Five kuvaa tapasi ajatella, tuntea ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Kysymyksiä on yhteensä 50. Kuvaile itseäsi sellaisena kuin olet nyt, ei sellaisena kuin haluaisit olla tulevaisuudessa. Kun valitset vastausvaihtoehdoista, ajattele rehellisesti miten näet itsesi suhteessa muihin suurin piirtein samanikäisiin ja samaa sukupuolta oleviin. Valitse oikea vastausvaihtoehto sen mukaan, miten tarkasti se pitää paikkansa sinun kohdallasi.
Testi mittaa viittä persoonallisuusulottuvuutta: ulospäinsuuntautuneisuus, sovinnallisuus, tunnollisuus, emotionaalinen tasapaino sekä älyllisyys/mielikuvitus (Goldberg 1992).
Tutustu myös muihin asiaan liittyviin oireisiin ja testeihin:
Vaikeat persoonallisuuspiirteet ja psyykkinen oireilu vaikeuttavat ihmissuhteiden luomista ja ylläpitämistä. Ne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti yksilön ja hänen ympärillänsä olevien ihmisten elämänlaatuun.
Tyypillisiä ihmissuhdeongelmiin johtavia persoonallisuuspiirteitä:Persoonallisuuden kehittymiseen vaikuttavat sekä synnynnäiset, lapsuusvaiheen että elinikäiset tekijät. Erityisesti lapsuusajan kasvuolosuhteet ja toistuva emotionaalinen kaltoinkohtelu ja sivuuttaminen altistaa vaikeiden persoonallisuuspiirteiden kehitykselle ja voi johtaa psyykkiseen oireiluun myöhemmälläkin iällä.
Synnynäisiä vaikutuksia:Persoonallisuuden kehittymiseen voidaan vaikuttaa, joten ammattiavun avun hakeminen on suositeltavaa mahdollisten vaikeuksien tunnistamiseksi ja niiden hoitomahdollisuuksista keskustelemiseksi. Vaikka vaikeita persoonallisuuden piirteitä ei lopulta olisikaan tunnistettavissa, voi ammattilaisen kanssa keskustelusta hyötyä itsensä tai toisen tuntemisen ja ymmärtämisen syventymisen kautta. Apua persoonallisuuden kehittämiseen ja psyykkisten oireiden lieventämiseen saa psykoterapeuteilta.
Palvelemme kaikkia asiakkaita kotipaikkakunnasta riippumatta. Yksilöterapiaan varataan kestoltaan 45 tai 90 minuutin aika ja pari- sekä perheterapiaan 90 minuutin aika.
Ajat ovat varattavissa joko läsnätapaamisina valitsemallasi toimipaikalla () tai etätapaamisina verkossa ().
Alkaen päivästä:Valitun toimipaikan sijainti: |
Aika ja vastaanottaja:
|