Tuen hakeminen kuntoutukseen, matkoihin ja toimeentuloon
Kelan kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on kuntoutujan työ- tai opiskelukyvyn tukeminen tai parantaminen, kun mielenterveyden häiriö uhkaa henkilön työ- tai opiskelukykyä.
Kuntoutuksen keinoin pyritään turvaamaan työelämässä pysyminen, sinne siirtyminen tai mahdollistamaan sinne palaaminen taikka tukemaan opintojen edistymistä ja niiden loppuun saattamista.
AJOISSA HAETTU APU ON TEHOKKAINTA
Psykoterapiaan voi tulla omalla kustannuksella ilman lähetettä ja diagnoosia.
Lääkärin diagnosoiman mielenterveyden häiriön kuntoutukseen tähtäävän ja vähintään vuoden kestävän psykoterapian kustannuksiin voi hakea Kelalta kuntoutustukea.
Kela-tuen saamiseksi potilaalla tulee olla psykiatrin tai muun lääkärin diagnoosi sekä kolmen kuukauden hoitosuhde, jonka aikana toteutuu vähintään kaksi tapaamista psykiatrin kanssa sekä vähintään ensikäynti psykoterapeutilla.
Tämän jälkeen psykiatri tekee Kelalle lausunnon diagnoosista ja psykoterapian tarpeesta (ns. b-lausunto).
Psykiatrin lausunnon jälkeen potilas voi hakea Kelalta tukea 1-3 vuoden kuntoutuspsykoterapiaan, jonka toteuttaa psykoterapeutti psykiatrin seuratessa hoidon edistymistä.
Kela maksaa potilaan puolesta osan psykoterapeutin palkkiosta. Yksilöterapiasta (45 min) Kelan korvaus on 57,60 euroa. Kuntoutujan omavastuuosuudeksi jää tyypillisesti noin 30 euroa. Korvausta voi saada enintään 80 käyntiin yhden vuoden ja 200 käyntiin kolmen vuoden aikana.
Kelalta voi saada myös matkakorvauksia sekä kuntoutusrahaa kuntoutuksen aikaisen toimeentulon turvaamiseen.
Psykoterapiakeskus Vastaamon psykiatrit ja psykoterapeutit auttavat potilaitaan tarvittavien tukihakemusten tekemisessä.
Paripsykoterapiaan osallistuu kuntoutujan lisäksi hänen puolisonsa. Osa käyntikerroista voidaan toteuttaa myös yksilökäynteinä.
Terapiassa voi olla kertaviikkoisesti toteutuvaa ja myös harvemmin toteutuvaa osuutta.
Perheterapiaan osallistuu kuntoutujan lisäksi muita perheenjäseniä kuten esim. puoliso,
kuntoutujan vanhemmat ja tarvittaessa sisaruksia. Yleisimmin perheterapia toteutuu kerran viikossa tai harvemmin (1–3 kertaa
kuukaudessa), jolloin terapiakertoja on yleensä 10–40 kertaa vuodessa. Perheterapian rinnalla Kela voi myöntää myös yksilöterapiaa perheenjäsenelle.
Perhe- ja paripsykoterapian käyntikerran kesto voi olla 60 min (Kela-korvaus 63,91 euroa) tai 90 min (Kela-korvaus 95,87 euroa).
Perhe- ja paripsykoterapiaa voidaan korvata kolmen vuoden aikana enintään 200 käyntikertaa. Kuntoutuspäätökset tehdään vuodeksi kerrallaan ja vuodessa terapiaa voidaan korvata enintään 80 käyntikertaa.
Palvelemme kaikkia asiakkaita kotipaikkakunnasta riippumatta. Yksilöterapiaan varataan kestoltaan 45 tai 90 minuutin aika ja pari- sekä perheterapiaan 90 minuutin aika.
Ajat ovat varattavissa joko läsnätapaamisina valitsemallasi toimipaikalla () tai etätapaamisina verkossa ().