Itsetunto on olennaisen tärkeä persoonallisuuden osa. Se sisältää käsityksen itsestä kokonaisena ihmisenä vahvuuksineen ja heikkouksineen.
Hyvä itsetunto helpottaa elämää. Heikonkin itsetunnon kanssa voi opetella tulemaan toimeen. Sitä voidaan myös vahvistaa. Parasta apua itsetunto-ongelmiin saat konsultoimalla psykoterapeuttia.
Mitä on hyvä itsetunto?
Hyvästä itsetunnosta eli itsensä tuntemisesta on paljon apua arjessa menestymisessä. Sen avulla ihminen uskaltaa asettaa lahjakkuutensa ja kykynsä koetteille monin tavoin. Vahvaan itsetuntoon eli kykyyn rakastaa itseään kuuluu myös realistinen käsitys ympäröivästä maailmasta, muiden ihmisten arvostaminen ja epäonnistumisten kestäminen.
Hyvän itsetunnon määritelmä
Itsensä tunteminen ja hyväksyminen
Ihminen osaa arvostaa itseään ja luottaa itseensä. Hän osaa huolehtia itsestään ja pitää kiinni omista oikeuksistaan ja korkeallekin asetetuista päämääristään, huomioiden myös muut ihmiset. Hän uskoo voivansa itse vaikuttaa valinnoillaan tuleviin tapahtumiin ja ongelmatilanteisiin. Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen asennoituu tulevaan avoimin mielin.
Riippumattomuus erilaisista odotuksista
Ihminen kokee oman elämänsä olevan ainutkertainen ja arvokas. Omalla elämällä on jonkinlainen tarkoitus ja päämäärä. Hyvällä itsetunnolla varustettu henkilö ei ole riippuvainen ympäristön asettamista tavoitteista eikä hän ole muiden ihmisten ja markkinavoimien asettamista paineista, joilla ohjataan ihmisen ”hyvän elämän” sisältöä. Itsensä rakastaminen – peloista vapautuminen ei ole itsekkyyttä, vaan se heijastuu myönteisenä suhtautumisena ympärillä olevaan maailmaan.
Kyky arvostaa muita ihmisiä
Itsensä rakastaminen ei ole itsekkyyttä, vaan se heijastuu myönteisenä suhtautumisena ympärillä olevaan maailmaan. Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen on vapaa peloista ihmissuhteissa. Hän kykenee antamaan positiivista palautetta läheisilleen sekä käsittelemään erilaista palautetta. Suhtautuminen auktoriteettiasemassa olevaan henkilöön on mutkatonta. Hän ei koe muita ihmisiä uhkana ja hyväksyy sen, ettei ole ainoa henkilö, joka osaa tehdä asioita.
Kyky kestää pettymyksiä ja epäonnistumisia
Hyvä itsetunto auttaa selviämään epäonnistumisista ja pettymyksistä. Ihminen ymmärtää, että epäonnistuminen ei tee hänestä huonoa, vaan pikemminkin hän ajattelee, että virheet auttavat häntä oppimisessa tai asetettuun tavoitteeseen pääsemisessä. Hän hyväksyy myös muiden tekemät virheet, eikä syyllistä muita omista pettymyksistään. Hän ymmärtää, että pettymykset kuuluvat ihmisen elämään osana suurempaa kokonaisuutta, jonka cantus firmus on HYVÄ ELÄMÄ.
Testaa itsetuntosi taso
Yhdysvalloissa 1960-luvulla kehitetty Rosenbergin itsetuntomittari on laajimmin käytetty työkalu itsetunnon mittaamiseen. 10 kysymyksen testin tekeminen vie aikaasi muutaman minuutin. Tulokset ja toimintasuositukset saat heti. Jos tuloksesi jäävät alle keskiarvon (15 pistettä), voi sinulla olla merkittävä mahdollisuus parantaa elämäsi laatua hakemalla apua itsetuntosi vahvistamiseen ja itsesi hyväksymiseen sellaisena kuin olet.
Itsetuntotestin tulosten tulkinta
25 pistettä tai enemmän: Onnittelut! Itsetuntosi on keskivertoa vahvempi. Ajattelet todennäköisesti itsestäsi, että olet hyvä. Tutki hyvän itsetunnon määritelmiä ja mieti miten voisit hyödyntää hyvää itsetuntoasi tai vahvistaa sitä vielä vähän lisää.
15-24 pistettä: Itsetuntosi on keskimääräistä tasoa. Sinun kannattaa miettiä mitkä hyvän itsetunnon määritelmistä kaipaisivat sinun kohdallasi työstämistä. Saattaa olla, että alisuoriudut opiskeluissa tai työelämässä suhteessa täyteen potentiaaliisi. Psykoterapeutin konsultointi voisi auttaa vahvistamaan elämäsi laatua ja itsesi hyväksymistä.
Alle 15 pistettä: Itsetuntosi on heikko, mikä todennäköisesti heikentää suoriutumistasi opiskelussa, työssä ja sosiaalisten suhteiden rakentamisessa. Suosittelemme tutkimaan psykoterapeutin kanssa mistä osista itsetuntosi on rakentunut ja mitkä ovat ne voimavarat, joiden avulla itsetuntoasi voitaisiin vahvistaa.
Tutustu myös muihin itsetunto-ongelmiin liittyviin oireisiin ja testeihin:
Itsetunto-ongelmiin kannattaa hakea apua ajoissa. Ongelmat ovat helpommin korjattavissa, kun ne eivät ole muhineet vuosia.
Hoitamattomat itsetunto-ongelmat voivat olla taustalla oleva syy masennuksen, ahdistuksen, päihdeongelmien, pelkojen, syömishäiriöiden ja muiden vaikeampien psyykkisten häiriöden kehittymisen syy tai seurausta niistä.
Itsetunnon kohentamiseksi voi tehdä suunnitelmallista työtä. Ensimmäinen askel on nostaa kissa pöydälle ja puhua asiasta, joko ystävän tai ammattilaisen kanssa.
Kun asia on pöydällä, on sitä helpompi työstää vaikkapa pienillä harjoitteilla. Liian suuria tavoitteita ei kannata alkuun asettaa, sillä epäonnistumiset voivat lannistaa entisestään.
Tavoitteiden tulee olla niin pieniä, että ne sallivat onnistumisen. Onnistumisen kautta tulee usein parempi mieli.
Itsetunnon rakentaminen on pitkällinen prosessi, jota ammattilainen voi tehostaa. Parasta apua itsetunto-ongelmiin saat konsultoimalla psykoterapeuttia.
Jos itsetunto-ongelmat tai muut mielen ongelmat uhkaavat työ- tai opiskelukykyäsi, on psykoterapiaan mahdollista hakea myös Kela-tukea.
Palvelemme kaikkia asiakkaita kotipaikkakunnasta riippumatta. Yksilöterapiaan varataan kestoltaan 45 tai 90 minuutin aika ja pari- sekä perheterapiaan 90 minuutin aika.
Ajat ovat varattavissa joko läsnätapaamisina valitsemallasi toimipaikalla () tai etätapaamisina verkossa ().
Koulutus: psykoterapeutti ET, perheneuvoja, skeematerapia, varanotaari, HOT/ACT-terapia perus- ja jatkokurssi, opettaja, perheterapeutti ET, teologian maisteri
Koulutus: psykoterapeutti ET, perheneuvoja, skeematerapia, varanotaari, HOT/ACT-terapia perus- ja jatkokurssi, opettaja, perheterapeutti ET, teologian maisteri